TEKSTBUREAU WAY2SAY            0619758999

 

gallery/copywriting

Teksten in de breedste zin van het woord

Biografie

 

Voor een biografie dien ik als tekstschrijver goed gedocumenteerd te zijn. Dit kan worden verstrekt door de opdrachtgever of met materiaal uit andere informatiebronnen, zoals boeken, artikelen en internet. Hoe uitgebreider de biografie des te meer tijd het vergt. Biografieën geven de waarheid bloot van de personen in kwestie.

 

Biografie over wie?

 

Als tekstschrijver kan ik in principe over iedereen een biografie schrijven. Van beroemde kunstenaars, historische figuren tot andere belangrijke personen. Wie voor wie belangrijk is geweest, is natuurlijk subjectief. Het komt ook steeds vaker voor dat biografieën over familieleden, zoals opa's en oma's worden opgetekend, als dierbare herinnering voor later.

 

Stijlen biografie

 

De stijl waarin een biografie geschreven wordt, kan verschillend zijn en dient te worden bepaald door de opdrachtgever. Ook de lengte van de biografie wordt vooraf afgebakend.

 

Biografieen zijn:

 

  • kort en krachtig, waarbij alles in chronologische volgorde wordt samengevat.

 

  • zeer uitgebreid, waarbij zoveel mogelijk wordt opgeschreven voor een compleet beeld.

 

  • middellang, waarbij alleen op een of meerdere highlights van iemands leven wordt ingezoomd.

 

Tips voor een interessante biografie

 

Door het verzamelen van herinneringen kun je je een beeld vormen van wat er in de biografie verwerkt moet worden. Door te focussen op een aantal hoogtepunten en/of belangrijke keuzes in iemands leven en daaromheen een verhaal te bouwen, met voorgeschiedenis (oorzaak) en de gevolgen, ontstaat er voor jezelf meer helderheid. Daarna kun je nadenken over welke stijl je vervolgens wilt hanteren. Door jouw biografie in een romanvorm te gieten, is dit doorgaans een stuk prettiger om te lezen. Ook het lezen van andermans biografieën kan verhelderend werken. 

"EEN BIOGRAFIE IS EEN VERZAMELING VAN HERINNERINGEN"

gallery/biografie 1